НПСС поиска културен център в Студентски град

С грандиозен концерт в Студентски град днес, 13 Октомври /Петък/ 2017 година, беше даден стартът на кампанията за изграждане на културен център в район "Студентски" на Столична община.

Събитието пред зала „Христо Ботев “ в студентското градче събра на едно място студентите и институциите в София, които обединиха усилията си върху общата мисия за създаване на културен център в Студентски град. В момента в градчето, в което живеят над 20 000 студенти от цялата страна, липсва място, в което студентите да развиват своята културна и творческа дейност. На тях им се предлага само и единствено вариантите за избор между нощни заведения.

Кампанията на Националното представителство на студентските съвети и Студентски съвет при Софийски университет "Св. Климент Охридски" беше подкрепена от техните колеги от Национална музикална академия, популярния рапър Уош МС и поп звездата Теди Кацарова.

Концертът беше открит с послание лично от ректора на Софийски университет "Св. Климент Охридски" - Проф. Анастас Герджиков, както и председателя на Националното представителство Яна Вангелова„. Партньор на инициативата беше и Димитър Дилчев - кмет на район "Студентски" на Столична община.

„Ако променим средата, в която живеят, можем да променим и техните навици" - каза Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). Тя подчерта, че появата на подобен център е изключително необходима с оглед на това, че на територията, на която е съсредоточена значителна част от студентската младеж, липсва пространство за осъществяване на културни и творчески дейности. Това, от своя страна, води до бума на дискотеките.

Започването на тази кампания се иска от самите студенти, които живеят в Студентски град. Именно заради това кампанията се припознава и като необходима от кмета на района Димитър Дилчев и Съвета на ректорите.

Зам.-председателят на Студентски съвет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" - Георги Гълъбов представи другите инициативи, над които работят съвместно с НПСС, за да може Студентски град да бъде по-благоприятна среда за живеене на студентите. Той призова студентите да са по-сплотени, за да бъдат разрешавани проблемите на общността.

„Студентите ще имат възможност сами да се включат в създаването на културния център. Всеки, който изяви желание, ще може да участва според собствените си специалност и талант – било то с интериорен дизайн, музика или нещо друго“, каза още Яна Вангелова пред журналисти. По думите й, в най-оптимистичния вариант, проектът ще бъде реализиран в рамките на година, а необходимите средства са в размер на 2 милиона лева.

Инициаторите на кампанията смятат, че в центъра за култура в студентското градче място ще намерят изложби, танцувални клубове, както и по-голяма библиотека.

Събитието е подкрепено лично от министъра на образованието и науката д-р Красимир Вълчев.

Идейната концепция за осъществяване на концерта стартира от предаването „Ние“ по Българска национална телевизия и университетска телевизия„ Алма матер“ към Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Националното представителство на студентските съвети подкрепя инициативата за културен център в Студентски град, като изключително необходима, с оглед на това, че на територията, на която е съсредоточена изключително голяма част от студентската младеж, липсва пространство за осъществяване на културни и творчески дейности. Този факт създава предпоставка, студентите да търсят места за подобен тип дейности в други райони на София.

Смятаме, че студентите следва да имат избор и отговорните институции да толерират и насърчават изграждането на културни и общочовешки ценности сред студентската младеж, както и това да бъде прието за национална политика.

Съобщение

В момента разработваме нова платформа! Възможно е някои от модулите на сайта да не се отварят в момента. Извиняваме се за причиненото неудобство!

Вие сте тук:Начало Новини НПСС поиска културен център в Студентски град

Банкова информация

investvank
IBAN: BG29IORT73801036638400
BIC: IORTBGSF

НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО
НА СТУДЕНТСКИТЕ СЪВЕТИ
ЕИК 130 301 327

София, пл. "Народно събрание" №10
МОЛ: Яна Вангелова